søndag 22. januar 2012

EU, EØS


Nyhetsvakt uke 3

Innledningsvis vil jeg si at i dette innlegget skal jeg skrive om Norges forbindelse med EU og EØS idag, og
hvordan Norge har blitt påvirket disse. Jeg vil også fortelle om hvordan EØS-avtalen har lønt seg økonomisk.

I 1994 var det avstemning i Norge om vi skulle bli medlem av EU eller ikke. Litt over 50 prosent av stemmene mente nei. Norge ble ikke medlem av EU, men undertegnet det samme året EØS-avtalen. Avtalen går ut på at Norge får inngang til EUs indre marked, men at vi ikke kan påvirke eller ta noen del i avgjørelsene som tas. I årene som har gått har Norge innført over 8000 EU-regler. Denne avtalen er en av de mest omfattende folkerettslige avtalene Norge har inngått.

Norge har tjent gode penger av å være med i EØS-avtalen. Avtalen har vært økonomisk gunstig for Norge fordi næringspolitikken og økonomisk reguleringer er blitt EU-tilpasset. Det blir nå diskutert blant politikere og i media om det hadde lønt seg for Norges økonomi å bli medlem av EU, og ikke bare EØS-avtalen.

Det er også meninger om at Norge kanskje aldri skulle blitt medlem av EØS og at det er en demokratisk fiasko. I 1994 valgte vi å ikke bli medlem av EU. Norge ville være et fritt land, basert på egne lover og regler. Vi ville ikke la oss styre av andre lover. Idag har vi innført over 8000 EU-regler, som vi si over en tredjedel av alle lover og regler vi har i Norge. Partiene SV og Sp vil si opp hele EØS-avtalen fordi de mener det er mangel på demokrati. Nå diskuteres det om Norge har blitt en større del av en union de i starten sa nei til å være en del av.

Jeg mener dette temaet er relevant i faget RLE, hvis man tenker konsekvensetikk. Denne politikken handler om at man må tenke over hva utfallet av å være medlem av EU kan bli. Politikerene må også tenke over hva som kan skje hvis vi fortsetter å være med i EØS-avtalen, både hvordan det kan lønne seg og ikke lønne seg økonomisk og politisk for Norge. Men også hvordan innbyggerne etterhvert kommer til å reagere.

Denne saken er også viktig i samfunnsfag. Spørsmålet om EU eller ikke, og EØS eller ikke er noe som alltid kommer til å bli husket. Dette er noe som er viktig for norsk politikk, også med tanke på demokrati. Det er et spørsmål vi ungdommer kommer til å måtte stille oss selv, og kunne diskutere. Dette spørsmålet kommer til å bli enda viktigere når vi om noen år får stemmerett og skal være med å avgjøre hva som er best for Norge.

EU er noe som kommer til å bli diskutert mye framover i media. Det blir spennende å se hva som skjer framover. Trekker Norge seg ut av EØS-avtalen? Blir det en ny avstemning for eller imot EU? Eller blir det ingen forandring?

Kilder:
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Norge-tjener-fett-pa-EU-6743845.html

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/Rapport-EOS-avtalen-er-en-demokratisk-fiasko-for-Norge-6742382.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar